Relatiegeschenken en belasting

Voor relatiegeschenken gelden bijzondere btw-regels. Niet alle voorbelasting over zakelijke kosten en inkopen is namelijk aftrekbaar. Daarom is het handig om te weten wanneer een geschenk een relatiegeschenk is en wat de toegepaste btw-regels zijn.

Is de BTW van een relatiegeschenk aftrekbaar?

Om de btw te kunnen aftrekken, zorgt u er dan voor dat de totale kosten, per relatie, per jaar niet meer bedragen dan € 227,-. Geeft u een geschenk van boven de €227,- zorg er dan voor dat het geschenk gebruikt kan worden in het bedrijf van de ontvanger. Houdt u in het achterhoofd dat de ontvanger de btw zelf ook in aftrek had kunnen brengen als deze het geschenk zelf had gekocht.

Relatiegeschenken zijn zogenaamde gemengde kosten en maar beperkt aftrekbaar. Bent u ondernemer dan kunt u 73,5% van de kosten aftrekken van uw resultaat. Valt uw onderneming onder de vennootschapsbelasting? Dan mag u de kosten volledig in aftrek brengen als ze meer bedragen dan € 4.400 of – als dat hoger is – 0,4% van de loonsom van uw werknemers. U kunt er ook voor kiezen de regels van de inkomstenbelasting te hanteren en 73,5% in aftrek nemen. U mag van de belastingdienst de meest voordelige methode kiezen.