Relatiegeschenken vs incentives

Om een goed beeld te krijgen van een doeltreffend relatiegeschenkenbeleid, is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen het geven van relatiegeschenken en geven van cadeaus via een incentive programma. Alhoewel corporate gifts en incentive cadeaus vaak naar dezelfde soort ontvangers gaan, is er een verschil op zowel strategisch als praktisch niveau.

Incentives zijn in feite beloningen die verbonden zijn aan het bereiken van bepaalde doelen, zoals bijvoorbeeld omzet. Daarentegen zijn relatiegeschenken min of meer spontaan. Zij maken geen deel uit van een van te voren bepaalde afspraak tussen geven en ontvanger.

Het is verleidelijk om relatiegeschenken en incentiveprogramma’s in hetzelfde licht te bekijken. Uiteindelijk wil men altijd het rendement weten van elke investering en in beide gevallen wil men de ontvanger motiveren. Maar wees voorzichtig: geef nooit het gevoel aan klanten dat ze omgekocht worden. Zie een relatiegeschenk als een subtiele manier voor het bouwen van een relatie op lange termijn.

relatiegeschenken